søndag den 26. august 2012

Midt i Ghana

Vi sidder nu i Kumasi, halvvejs mellem Tumu og Accra. Godt trætte allesammen efter en lang dag på vejene. Vi kørte fra Tumu kl. 6.30 i morges og nåede frem til vores hotel på den anden side af byen Kumasi kl. 17 her til aften. De første 9 timer tog vi næsten i et stræk, kun afbrudt af én tissepause foranlediget af Kasper og en frokostpause på 20 min. Ret sejt klaret af en 2-årig!

Sule & Rauf dukkede op ved huset kl. 5.30 i morges for at være sikre på at nå at vinke farvel. Yaa kom også forbi, ligesom både Sammadu og Bukari var der, eftersom vi kørte lige oveni vagtskifte. Desuden kom Mr. Robert fra DHA, som er "Acting Director" når Director selv er væk, for officielt at få overdraget huset og alle nøglerne.
Vi kørte over for at hente Danladi og få tanken fyldt - og så gik turen sydpå med en godt pakket bil: 6 store kufferter, 3 små, 1 klapvogn plus diverse mængder skrammel selvfølgelig;-) -Og så Danladi's minitaske, på trods af at han skal være væk hjemmefra i over en uge.

Vi var lidt uheldige i starten af turen og ramte allerede efter en time et hul, som fik bøjet en eller anden forbinder-stang; rattet drejede 45 grader i udgangsposition, men vi kunne heldigvis køre videre.
I Kumasi var det åbenbart store-begravelses-dag, med ceremonier til højre og venstre - og masser af ghanesere i sort og rødt tøj. Vi var dog heldige at den mekaniker, Danladi kendte, godt lige kunne ordne forbinderstangen for os. Han skiftede den fine skjorte ud med arbejdsblusen og klarede det på 1/2 time. Trafikken i Kumasi er slem, så det tog os noget tid at komme igennem byen. Det var meningen, at vi skulle købe nogle reservedele til bilen, som Danladi så kunne få skiftet på vej tilbage til Tumu; men manden vi skulle købe dem af var åbenbart også til begravelse, så biksen var lukket.

Vel fremme på hotellet hoppede Kasper og jeg i poolen mens mændene tog sig en øl. Efter en lækker aftensmad er alle mændene i drømmeland, og jeg er også temmelig tæt på;-)
I morgen tidlig tager vi det sidste stræk til Accra, dog forhåbentlig en lidt kortere tur end i dag. Vi er dog heldige at have Danladi med os - en ekstra chauffør er skønt, og han kører rigtig godt, hvilket også betyder at vi når hurtigere frem.


I går startede jeg med at tømme fryseren mens Kenth kørte på kontoret for at printe vores flybilletter, anbefalinger til alle de ansatte, Sammadu's bekræftelses-brev til banken og billeder af den gamle bil, som vi skal bruge til at overdrage ejerskabet når vi kommer til Accra - for at slippe for at køre begge biler derned.
Hjemme i huset fortsatte jeg med pakningen og oprydningen, mens Bukari kom forbi med sine sønner for at hente det hegn, han har fået lov til at pille ned og tage med hjem, og Sammadu kom for at få penge til at forny sin sundhedsforsikring - altså i endnu bedre tid end Yaa;-)
Kenth kom tilbage og hjalp med oprydningen inden han og Kasper kørte på posthuset for at se om det længe ventede brev fra morfar var dukket op. Desværre var postkassen tom, så det nåede ikke frem inden vi tog fra Tumu.
Kl. 10 kørte vi til begravelse ved høvdingepaladset. Der var vildt mange mennesker - alle meget stille - specielt efter ghanesisk standard. Vi blev til kl. 11, hvorefter vi kørte hjem for at fortsætte med pakningen. Danladi havde fortalt os at høvdingen gerne ville mødes med os, men det kan være ret svært at finde 2 minutters hul på sin afdøde kones begravelsesdag! Det lykkedes ikke om formiddagen, men vi lovede at holde os klar hele dagen så vi kunne komme med kort varsel når der lige blev tid.
Kenth fik vasket bilen mens jeg fiflede lidt med computer og billed-printer for at få printet de føromtalte krokodille-billeder til de ansatte. Det lykkedes heldigvis, og de blev alle meget glade da de fik dem, så det var besværet værd:-)
Om eftermiddagen kom Rauf forbi og vi fik os en velfortjent Alvaro på terrassen. Vi har desværre ikke set så meget til ham de sidste par dage, da han har haft malaria. Han, Kenth & Sammy tog en rundtur i bilen for at aflevere ting hos henholdsvis Rauf & Sammy.
Også Fusi & Sammadu kiggede forbi i løbet af dagen.
Kenth kørte over på kontoret for at rydde det sidste ud og lukke helt af. Han fik kørt den sidste reol derfra over på Tumu sub og givet nøglerne til Saani, som skal overtage kontoret.
Derefter tog vi en ordentlig tørn i køkkenet for at få det helt tømt.

Kl. 18 ringede Danladi at høvdingen havde tid nu. Vi smed hvad vi havde i hænderne, skiftede til sort og kørte ned til chief palace. Han tog imod os i sit hus, hvor vi kondolerede, afleverede en kasse øl og en kasse sodavand samt et par billeder, vi havde printet ud til ham. Han havde tidligere bedt om at få en liste over hvor IMCCs ejendele (hus, bil, MC'er, møbler etc.) er doneret til, så han kan holde lidt øje med at de ikke ender i de forkerte hænder. Denne fik vi også givet til ham, og sagt tak for IMCCs 16 år i Tumu og for at han vil hjælpe til med at sikre en god fremtid for Tumu.

I løbet af aftenen kom samtlige ansatte forbi for at hente de sidste af deres ting og sige farvel. Bukari ville også gerne lige have penge til at forny sin sundhedsforsikring... Det må vist være det man kalder sidste udkald!

Saaka fra kontoret kom for at få overdraget nøglerne til huset - som han så senere kom tilbage med, fordi Mr. Robert ringede og sagde at han gerne ville have dem overdraget lørdag morgen i stedet...

Rauf kom efter aftensmaden og blev til et spil dart og en lille hyggesnak.

Da alt var stille havde Kenth og jeg stadig noget oprydning og rengøring at se til, så det blev midnat inden vi nåede i seng. Men vi nåede det! Vi blev færdige, og huset blev afleveret uden det store kaos, jeg ellers så for mine øjne mandag aften;-)
Da vækkeuret ringede lidt i 5 i morges var Kasper den eneste der var frisk!

Farvel Tumu, og tak for 8 dejlige måneder!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar