fredag den 24. august 2012

1 sheep down, 2 ducks to go

Sidder i stuen efter en vellykket farvel-middag med de ansatte; og efter en times uplanlagt søvn for mit vedkommende - nogle gange lykkes det Kasper at lægge os i seng i stedet for omvendt;-)

Kenth startede morgenen til nogenlunde normal tid i dag med at køre en aircondition over til kontoret, samt et køleskab fra kontoret til jordmoderskolen. Jeg fik Kasper i et tiltrængt bad og ordnet opvask og oprydning herhjemme. Desværre ordner disse ting ikke sig selv blot fordi der er en masse andet at se til;-)
Bukari var på arbejde, men allerede før kl 9 var både Yaa & Sammadu her også. De hjalp Bukari lidt med at pille et hegn ned, han har fået lov til at få, inden vores nyerhvervede får måtte lade livet kl. 9.09.
De to mænd sørgede for at partere fåret, mens Yaa og jeg så til og til sidst besluttede hvilke dele der skulle i suppen her til aften. Resten af fåret blev fordelt mellem alle de ansatte.



Sammadu puster luft ind under fårets skind for at puste maven op, så Bukari bedre kan skære...

Dr. Zack ringede for at høre om han kan nå at sige farvel til os inden vi forlader Tumu. Han er nemlig i Accra nu, og kommer efter planen tilbage i morgen. Vi aftalte at han kan kigge forbi til en sen øl hvis han når hertil i nogenlunde tid. Nu må vi se, han er en travl mand, som ofte glemmer sine aftaler;-)

Jeg fik delt lidt flere ting ud til de ansatte, efterhånden som også vores køkken blev tømt.
Kasper og jeg trængte til at komme ud af huset, så vi tog en rundtur i byen: først på jagt efter en gave vi manglede til en af de ansatte, derefter forbi elværket (som endnu ikke havde vores regning klar...) og til sidst over på kontoret for at printe et par ting.
I mellemtiden ordnede Kenth nogle ting i huset, og Saaka - én af officererne fra DHA - var forbi med en fin smog til Kasper. Den dreng har virkelig fået mange gaver:-)

Da vi kom tilbage til huset tog Kenth med Yaa ud for at handle ind til aftensmaden. Han fik også afleveret et par store kasser hos ASUDEV, en lokal NGO, som var fyldt med bøger, mapper, film og andet godt. Disse kasser kan forhåbentlig gå i arv til et nyt IMCC projekt i Wa til næste sommer - så har de lidt at starte ud med;-)

Danladi kom forbi huset for at hente en madras og derefter kom en af medarbejderne fra elværket med vores regninger. Endelig faldt det på plads! Vores vagtmand Sammadu kom også forbi, for at få os til at tage med ham i banken for at åbne en bankkonto. Vi sendte ham dog alene afsted med beskeden om at vi nok skulle tage med ham derned igen hvis han ikke selv kunne finde ud af det - men at vi jo af gode grunde ikke kan tage med ham i fremtiden. Lidt senere kom han stolt tilbage - det var lykkedes.

Kenth fik købt nye dæk til en af motorcyklerne samt hjulpet Saani med at flytte routeren til netværket hen på et andet kontor, så det dækker DHA bedre.

Yaa kom tilbage efter et par timer derhjemme for at begynde med aftensmaden. Hun skulle have en lille smule hjælp i køkkenet, men klarede faktisk stort set det hele selv. Hun har virkelig hjulpet os meget de sidste par uger - har været her stort set hver dag, og hjælper med at gøre rent, ordne tøj og rydde op, selvom det egentlig er hendes fridage.

Hatton skal arve Kaspers seng, så den fik Kenth skilt ad og læsset i bilen. Kasper og jeg kørte ned til skrædderen for at hente det absolut sidste tøj i denne omgang, og derefter over med sengen til Danladi. Han har arbejdet på den nye bil sammen med mekanikeren hele dagen, så den er klar til den lange tur til Accra på lørdag.

Da vi kom tilbage fik vi ryddet fællesstuen og gjort den klar til aftensmaden med de ansatte. -Når der så er ryddet op efter det, er den klar til overdragelse sammen med resten af huset:-)

Ved seks-tiden begyndte vi at spise, på trods af at kun 4 ud af 6 af de ansatte var dukket op. De to sidste kom dog i løbet af den næste halvanden time. Der var masser af mad og god stemning. Vi fik givet dem vores personlige afskedsgaver, løn og endnu flere aflagte ting at tage med hjem. Det var en fin afskedsaften, men de er og bliver nu altså ghanesere. På trods af de mange ting de har fået i løbet af de sidste par uger, var de lidt utilfredse med at de ikke har fået nogle billeder fra vores ansattetur til Paga, hvor de alle prøvede at sidde på en krokodille. -Så vi må se hvad vi kan gøre i morgen. Vi har en billedprinter, men kan kun printe fra vores kameraer, og billederne er på computeren; så vi håber der bliver tid til at få det til at virke, så alle er glade;-)

Sammy, K+K, Yaa, Sammadu, Maumouro, Bukari, Fuseini & Kenth


I morgen skal høvdingens kone begraves, så der kommer en del af dagen nok til at gå ved chief palace. Vi har en aftale med Danladi kl. 9 hvor vi kører ned for at aflevere en kasse øl og kondolere. Der kommer rigtig mange gæster til sådan en begravelse, og chief palace har derfor mange de skal servere drikkevarer og mad for. Derfor er det også tradition at man giver noget mad eller drikke for at mindske udgifterne for de efterladte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar