tirsdag den 31. januar 2012

Nye billeder:-)

Kasper i Wa
Så er der nye billeder fra vores hverdag her i Tumu - eller rettere sagt: fra det der bliver vores hverdag om en uges tid. Vi har lavet en masse spændende ting den sidste uges tid, men det må vi fortælle om senere. Der har været travlt og det er ikke meget vi har været hjemme. -Men vi elsker stadig at være her og vil fortælle mere når der bliver tid til det - indtil videre må I nøjes med lidt billeder;-)

søndag den 22. januar 2012

Første uge i Tumu

Den første uge i Tumu er gået. Tiden flyver afsted, men vi føler os alligevel allerede hjemme i huset og byen.

Kasper er stadig med os overalt, men i denne uge har der ikke rigtig været noget kontorarbejde, så det fungerer helt fint. Onsdag, torsdag og fredag var vi med på monitorering i subdistrikterne i forbindelse med en Unicef-kampagne hvor der skal uddeles myggenet til befolkningen i hele distriktet. I første omgang bliver alle familier og deres antal sovepladser registreret, så det kan blive regnet ud, hvor mange myggenet hvert hus har behov for. I praksis bestod vores arbejde i at køre ud til yderområderne og undersøge om dem, der stod for registreringen, gjorde det korrekt og om de havde brug for flere formularer til registreringen. Dette foregik sammen med ansatte fra DHMT’en (District Health Management Team)/sundhedsadministrationen, vores daglige arbejdsplads. –Det var altså en masse kørsel på mere eller mindre hullede jordveje med forholdsvis korte ophold i de forskellige landsbyer. Vi fik begge kørt en masse, og det var rigtig fedt med lidt øvelse i landcruiseren! Det var spændende at komme ud på landet og se hvordan tingene foregår helt derude. Små lerhytter, dyr overalt, et mangotræ hist og her – og masser af glade mennesker, ivrige efter at snakke med os og få taget deres billede.

I går havde vi besøg af Danladi, Rita & Hatton samt Anna & Jesper fra Danmark. Det er planen, at Rita skal passe Kasper sammen med Hatton, som snart bliver 2 år, mens vi er på arbejde. Danladi kender vi godt, men det var første gang vi mødte Rita & Hatton. Det var en rigtig positiv oplevelse. Kasper var væsentlig mere tilpas sammen med Danladi og Rita end med de fleste andre ghanesere han har hilst på indtil videre. Det var tydeligt at se, at Kasper nød endelig at have en jævnaldrene at lege med – i løbet af aftenen nåede de da også at slåsse lidt om legetøjet;-)
Anna & Jesper er tidligere IMCC’ere, som har været med til at udvælge og oplære os. De er i Ghana i forbindelse med en partnerskabsaktivitet med en evt. kommende partner i et evt. kommende projekt. –Lyder måske lidt forvirrende, men mere simpelt sagt er de her for at afholde en workshop for en masse NGO’er, inkl. IMCC, i byen Wa i næste uge. Dette betyder, at Silje, Rasmus, Anna, Jesper og os tager den 3 timer lange køretur til Wa i morgen, mens Astrid og Kristian passer kontoret her i Tumu. Vi glæder os til at være med og se hvordan det hele kommer til at gå. For vores vedkommende bliver det dog på halvt blus, da vi også har Kasper at se til.

Om et par timer går turen til Jobo marked, som er her i Tumu hver 6. dag. I eftermiddag er der fodbold og volley-kampe, så nu må vi se om vi kan holde til det i varmenJ

Overordnet må man vist sige, at vi har det rigtig godt hernede. Kasper er faldet utroligt hurtigt til i huset og hygger sig rigtigt med de andre IMCC’ere og ikke mindst alle dyrene. Vi blev for øvrigt budt velkommen på ægte afrikansk manér med tomme vandtanke mandag formiddag;-P Dét har de stort set været hele ugen, så vi var ved vandpumpen for at hente vand, og måtte spare det bedste vi har lært. Med 7 mennesker i huset bliver der brugt en del og nu har vi da heldigvis fået vandtankene fyldt op igen – sådan lærer man at sætte pris på et koldt brusebad!

mandag den 16. januar 2012

31,5


Jeg sidder nu på vores terrasse i huset i Tumu. Termometeret viser 31,5 grader, men jeg har alligevel langbukser på; man vænner sig åbenbart hurtigt til varmen. Drengene sover og der er stille – så stille som der nu kan være i Ghana. Vi er efterhånden ved at lære, at der ALTID er larm hernede. –Så med stille mener jeg lyden af en forbikørende motorcykel, hanegal, vores æsel Koku’s skryden, Silje og Rasmus’ snakken i den anden ende af huset, vagtmandens radio, gedekiddets brægen...
Bilen pakkes i Techiman, halvvejs ml. Accra og Tumu

Vi ankom til huset i går aftes efter 8 timers kørsel både lørdag og søndag. Landcruiseren klarede hele turen uden brok, hvilket stort set også kan siges om Kasper – selv da en politimand stjal en af hans sutter! Vi blev stoppet ved et checkpoint, som så mange gange før. Den lettere smarte politimand forsøger at overbevise Silje om at et internationalt kørekort ikke er godt nok – hun skal have et ghanesisk. Dette er efter sigende hørt før hos tidligere IMCC’ere, så Silje tager det roligt, da hun ved hun ikke behøver et. En anden politimand kommer til og kigger ind ad ruden til bagsædet – hvor han begejstret opdager Kasper med en sut i munden. Han spørger til denne spændende sag, og vi viser ham en sut. –Efter at have nærstuderet den siger han ”I’ll take this”. Den første politimand bliver misundelig, og vil også gerne have en. Da vi fortæller ham vi kun har den ene tilbage, som Kasper har i munden kigger han længe på Kasper, og synes at overveje, om det mon er for groft at kræve at få den – i sidste ende fik Kasper lov til at beholde sutten, og vi kunne køre videre. Godt vi har et helt lager af sutter i kufferten – det var ikke lige dét, vi regnede med ville gå som varmt brød hernede;-)
Lidt skævt stemningsbillede fra velkomstmiddagen på terrassen i Tumu

Bortset fra 5 kg hakket oksekød klarede alle madindkøb turen fra Accra. Astrid og Kristian bød os velkommen i IMCC huset med lækker aftensmad, øl, rødvin, chips, flag og blomster – og en dejlig brunch her til morgen. –Så indtil videre synes vi stadig ikke det er så hårdt! Vi har været en tur på det lokale marked for at handle frugt og grøntsager, og det er skønt endelig at være her. Kasper nyder allerede at rende barnumset rundt i gårdhaven og snakke med gedekiddene – de ER nu også bare rigtig søde! Huset er virkelig hyggeligt, og nu glæder vi os til at komme over på DHMT’en – vores arbejdsplads – og hilse på alle i morgen.

onsdag den 11. januar 2012

Money well spent

Vi - og ikke mindst Kasper - er rigtig glade for den dvd til bilen vi investerede i hjemmefra! Især i flere timers vejarbejde-kø...

tirsdag den 10. januar 2012

Food-shopping

Kasper var ret vild med de små indkøbsvogne.
...Hele oplevelsen var generelt lidt af en kontrast til gadehandlerne...
Så er der shoppet for flere tusinde kroners mad her i Accra's supermarkeder med vestligt præg. -Efter råd fra Silje, Rasmus, Astrid og Kristian. Udvalget af madvarer i Tumu er tilsyneladende mere end snævert, og vi har derfor købt ind til de næste par måneder. Bilen bliver PROPPET! 5 personer, 8 store kufferter, 4 små, 1 klapvogn og flere madvarer end der kan være i en gængs dansk Spar-købmand... Vi lover at tage et billede!
Af indkøb kan bl.a. nævnes: havregryn, dåsefrugt, afløbsrens, flormelis, langtidsholdbar mælk, håndsæbe, ris, karklude, rosiner, frys-selv-is, chokolade, flåede tomater, grovmel, kød i STORE mængder, bagepapir osv osv...

Alt det officielle - bank, NGO-registrering, Toyota-værksted, ambassade etc. - er klaret med bravour. Nu venter 2 dage på stranden hvorefter turen går nordpå mod Tumu, blot med en enkelt overnatning på vejen.
E.T.A. i Tumu: søndag aften.

I aftes havde vi besøg af Danladi (en af husets venner i Tumu...) og hans bror Dixon. De var i Accra, og kom forbi til en øl. Som mange andre ghanesere var Dixon tosset med Kasper og ville rigtig gerne holde ham. Kasper var dog som sædvanlig lidt tilbageholdende, men det lykkedes til sidst - så han er ved at vænne sig til det;-) Han har da også leget lidt med nogle ghanesiske børn et par gange, og øver sig hele tiden i at gentage de engelske ord, han hører.
Endnu en kø hos teleselskabet er straks blevet mere spændende...
På stranden lige nedenfor vores hotel.

Verden er lille!

Vi er ikke det eneste fra Horsens som er nået til Accra..

fredag den 6. januar 2012

Billed-rod!

Som I nok kan fornemme roder vi lidt rundt i hvor vi skal lægge billederne her på siden;-) Hvis vores it-evner bliver forbedret, skulle de lange billedserier gerne ligge på siden "billeder" fremover, og ikke på selve bloggen!

Det føles stadig som ferie at være her i Ghana. Masser af nye indtryk og dejlige mennesker, og selv alle de arbejdsting vi laver føles ikke som pligt. Hvert nyt kontor eller værksted vi besøger er en oplevelse i sig selv. Ting tager tid, men slet ikke så lang tid, som de ifølge Silje & Rasmus sagtens kan tage hernede - ingen genbesøg på kontorer, venten i laaange køer eller bureaukratiske kontornussere. -Så 7-9-13 går alt arbejdsmæssigt meget glat indtil videre!

Kasper tager det hele utrolig flot. Han nyder åbenlyst at have sin mor og far omkring sig hele tiden, og føler sig allerede hjemme i "lejligheden på hotellet" og i "mors (se det store smil på mit ansigt lige nu!) landcruiser". Han bliver meget genert når alle ghaneserne vil sige "hello" og "bye bye" til ham, og indtil videre er det kun lykkes at få ham til at svare en enkelt gang - men det skal nok komme... Han sluger til sig af indtryk, og synes det er sjovt med alle de nye engelske ord. "Sille" & "Raffe" er hans nye bedste venner, og er vist allerede blevet en form for erstatning for alle de mange familiemedlemmer og venner hjemmefra, som han må undvære de næste 8 måneder.

torsdag den 5. januar 2012

Snapshots fra Accra

    
  
  
  
  
 
Posted by Picasa

Ny lejlighed

Udsigt fra vores nye lejlighed i Accra

Vi er nu flyttet i en ny lejlighed sammen med Silje og Rasmus - en KÆMPE lejlighed med en fantastisk udsigt:-)
-Og nu skal vi ud og ordne lidt praktisk, så det bliver et kort indlæg denne gang - men udsigten skulle I lige have med!

tirsdag den 3. januar 2012

Ankomst til Ghana

Klar til afgang i Billund lufthavn

I går ca. kl.21 landede vi i Accra lufthavn efter en problemfri flyvetur. Kasper var glad næsten hele vejen, kun få gange måtte han bestikkes med slik for at falde til ro. Vi fik alt vores bagage med det samme dog først efter at havde stået i kø i ca. 30 min i paskontrollen. Silje og Rasmus stod og ventede på os ved udgangen fra lufthavnen, så det var dejlig nemt. Vi kørte direkte til hotellet, som ligger helt ned til stranden.

Lige udenfor værelset

I dag har vi gjort nogle indkøb og set lidt af byen. Det var ikke helt problemfrit at komme igennem de meget trafikkerede gader i forretningsområdet. Vi blev fanget i et par trafikpropper hvor ingen kunne komme frem eller tilbage. Det løste sig heldigvis da politiet kom og dirigerede lidt med trafikken. Vi har også fået en masse information fra Silje og Rasmus om de praktiske detaljer omkring projektet.

På stranden neden for hotellet


Indtil nu har Afrika været fuld af positive overraskelser, ingen myg, god mad, hurtig internet og meget mere.