onsdag den 9. maj 2012

Tumu - med familie, uden regn

Internettet driller! Her på projektet i Tumu har vi 4 modems i alt. Det lyder af meget, eftersom vi kun er 4 personer hernede...men gid det da var overflod! Hastigheden skifter som vinden, og de ellers så velfungerende 2 Vodafone modems er bare SÅ langsomme for tiden... Det kan godt være vi mener vi selv er ihh så effektive hjemme i Danmark - men prøv at sætte en hvilken som helst af os danskere sammen med et ghanesisk modem i lunefuldt humør, og puf - dér røg effektiviteten. Eksempelvis har jeg forsøgt at tilmelde mig undervisning på Aarhus Universitet til efteråret siden den 2. maj - og det er endnu ikke lykkes mig...
Når dét så er sagt er det nu ikke så slemt endda. -For Kenth og mig i hvert fald. Vi holder nemlig ferie for tiden og skal derfor kun bøvle med internettet for at tjekke mails, skrive blog og lure på facebook - det er meget værre når det tager en halv arbejdsdag at sende én nødvendig mail...

Vi kom tilbage til Tumu i går efter 2 oplevelsesrige uger sammen med mor, far & søster.
Hjemme i postkassen ventede et fødselsdagsbrev fra far, en fin pakke med billeder, blade, legetøj og slik fra Kenths mor samt en pakke med slik fra Astrid & Kristian (inklusive Skippers lakridspiber!) ;-) Vi føler os virkelig forkælede hernede, specielt efter at begge vores familier har haft hele kufferter fyldt med godter med hjemmefra;-) Mon ikke en pose rød Merrild og et brev bearnaisesovs om ugen til resten af tiden lige er til at klare sig med?

Vi har nu krydset midterlinjen rent tidsmæssigt og fatter det slet ikke. Den sidste måned er blevet fyldt godt ud med besøg fra Danmark hvilket bestemt ikke får tiden til at gå langsommere. Alle mand nyder opmærksomheden, hyggen og de ekstra hænder til at tage opvasken.

Oplevelserne fra familiebesøget vil jeg hellere fortælle om når vi får mulighed for at uploade billeder. -Det er bare lige lidt sjovere;-) -I får dog lige et par appetizere:







Health Summit i Accra var rigtig spændende at opleve. Det var de store folk der var samlet, sundhedsministeren, chefen for UNICEF i Ghana, den hollandske ambassadør etc etc. -Og de store ord der blev talt. Det fede var at vores region, Upper West, præsterede et sted midt imellem fremfor i bunden, det ufede at der stort set ikke blev fokuseret på hvor godt vi faktisk præsterer heroppe ifht. de ressourcer, der er til rådighed. Konferencen handler i bund og grund om samarbejdet mellem Ghanas sundhedsministerium og de udenlandske donorer, og slutter med en form for kontrakt, som specificerer, hvad Ghana har tænkt sig at bruge donorstøtten til i det kommende år, inkluderende de langsigtede planer og mål. Det var ret spændende at høre den "handlen", der foregik mellem de forskellige parter, og forsøge at lure hele den politiske dagsorden, som styrede foretagenet. 
Kontrasten var i hvert fald stor. Torsdag stod vi i en lille landsby udenfor Tumu for at undersøge gravide kvinder og vaccinere børn. Én kvinde på 30 var gravid for 8. gang og havde 5 levende børn. En anden kvinde skulle føde sit 5. barn lige om nu, men havde ikke talt med nogen form for sundhedspersonale i løbet af graviditeten, da hendes mand ikke ville hjælpe hende med at skaffe transport ind til nærmeste klinik. Mandag sad vi til "Round table discussions" med ministre, ambassadører, cheflæger og andet godtfolk og snakkede om Ghanas problemer med stigningen i NCDs (livsstilssygdomme), fordelingen af human resources mellem regionerne og den bedst mulige vej til opfyldelse af MDGs (Millennium Development Goals). Forskellen i påklædningen var ligeså markant!

Jeg vil slutte nu, selvom historierne er mange. De altid sundhedsbevidste danskere har planer om en løbetur i morgen tidlig, inden varmen sætter ind for alvor; Og desuden er strømmen lige gået... Så for at forklare indlæggets overskrift ganske kort: vi venter STADIG på regnen her i Tumu, så det er varmt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar